LAVANDA - Moduri de preparare si administrare

Untitled Document

Pulberea – planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se face o cernere prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, 1 linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.


Infuzia combinată (reţeta pentru obţinerea a 250 ml.) – 1-2 linguriţe de pulbere de lavandă se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea înainte de masă cu un sfert de oră acest preparat. În absenţa altor recomandări specifice doza este de 3 căni pe zi.

Infuzia combinată concentrată (pentru uz extern) – 5 linguriţe de pulbere de lavandă se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte. Se utilizează numai pentru uz extern. Se poate folosi ca atare pentru spălături ale zonelor afectate sau sub formă de comprese, prin aplicarea pe o faşă groasă.

Cataplasme – se prepară prin amestecarea pulberii fine a plantei cu apă până se obţine consistenţa unui aluat. Se aplică direct pe piele, pe zonele afectate şi se poate lega deasupra o faşă. Nu se aplică pe răni deschise.

Băi complete – în apa caldă de baie se adaugă o infuzie combinată concentrată de lavandă preparată din 300 de grame de plantă la 5 litri de apă. Se va avea grijă ca apa să fie suficient de caldă (dar suportabilă); dacă apa tinde să se răcească prea mult pe parcursul realizării băii se va adăuga suplimentar apă fierbinte. Durata unei băi complete este de 15-30 de minute. Băile complete sunt contraindicate suferinzilor de inimă şi bolnavilor de hipertensiune arterială. Cel puţin 2 ore după baie se va evita frigul şi expunerea la curenţi de aer. Datorită efectelor calmante ale lavandei se va evita cu grijă apariţia somnului pe perioada băii complete.

Băi de picioare, băi de şezut – la un lighean cu apă caldă se adaugă infuzie combinată concentrată de lavandă preparată din 50 de grame de plantă la 1 litru de apă. Durata unei băi este de 10-15 minute. Aplicaţia nu se continuă dacă apa se răceşte. După încheierea băii se evită ieşirea în frig şi expunerea la curenţi de aer.
SURSA: DaciaPlant

Diverse sugestii pentru obtinerea preparatelor din lavanda

Tinctura de lavanda
Se obtine prin macinarea partilor aeriene uscate, cu rasnita electrica de cafea, dupa care pulberea obtinuta se pune intr-un borcan care va fi umplut pana la o treime, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. Dupa adaugarea alcoolului peste pulberea de planta, borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat vreme de 14 zile, agitand din cand in cand continutul pentru o mai buna solubilizare a principiilor active. Dupa trecerea intervalului de timp necesar macerarii, preparatul se filtreaza prin tifon, iar tinctura obtinuta se pastreaza in sticlute mici si inchise la culoare. Se administreaza pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi, cate o lingurita dizolvata in jumatate de pahar de apa.

Uleiul volatil de lavanda
Este preparatul cel mai puternic din lavanda, ce nu poate fi insa obtinut casnic, ci numai prin procedee industriale (de obicei prin distilare cu aburi). Il gasim in magazinele si farmaciile naturiste. Intern: se iau amestecate cu miere sau pe o bucatica de zahar 2-3 picaturi de trei ori pe zi. Extern: uleiul se foloseste amestecat in unguente, adaugat la apa de baie pentru aromatizarea aerului incaperilor.
Atentie: inainte de a folosi un ulei volatil pentru uz intern, cititi cu atentie eticheta si prospectul. Exista si uleiuri volatile numai pentru uz extern, care sunt semisintetice si foarte daunatoare organismului, administrate intern. In cazul in care in timpul tratamentului apar simptome cum ar fi ameteala, durerea de cap, greata, usturimea la urinare, se intrerupe administrarea.

Otetul aromatic de lavanda
Intr-o sticla cu gatul larg se pun 10 linguri de lavanda maruntita, peste care se adauga jumatate de litru de otet de mere. Se lasa sa se macereze vreme de 10 zile la temperatura camerei, dupa care se filtreaza. Se foloseste pentru frictionari si comprese.

Uleiul gras de lavanda
La jumatate de litru de ulei de floarea-soarelui rafinat se adauga 5 linguri de lavanda uscata si maruntita. Se pune intr-un borcan inchis ermetic si se lasa sa se macereze la soare sau in apropierea unei surse de caldura vreme de 5 zile, dupa care se filtreaza. Uleiul usor aromatizat obtinut se mai pune la macerat cu alte 5 linguri de lavanda vreme de inca 5 zile, dupa care se filtreaza s.a.m.d., pana cand capata un miros foarte puternic de lavanda. Se foloseste pentru masaje si frictionari.

Maceratul la rece

Unele principii active se extrag printr-un contact mai indelungat al plantelor cu solventul. In aceste cazuri, dupa o spalare prealabila, plantele maruntite se lasa in apa la temperatura camerei (15-25 grade), timp de 6 – 8 ore (fara sa se depaseasca aceasta durata, deoarece se pot dezvolta microorganisme).
Practic, seara, inainte de culcare, se pun plantele la macerat, iar a doua zi dimineata vor fi filtrate prin tifon sau vata. Maceratul va fi pastrat la rece in sticle inchise.
Macerarea se recomanda pentru unele plante cu continut in mucigalii (radacina de nalba, seminte de in), precum si pentru frunzele de vasc.

Tincturile sunt extracte de plante, care se obtin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel putin 60%: alcool rafinat alimentar diluat cu apa, rachiu de fructe sau de secara, votca. Principiile active din tincturi sunt in concentratie mai mare si isi pastreaza calitatea terapeutica timp indelungat. Este strict interzis folosirea alcoolului etilic, sau a spirtului medicinal.

Preparatele se pun la soare sau în locuri calde, se scutura zilnic, se lasa vreme de 2-3 saptamâni. Când sunt gata, se strecoara prin doua bucati de tifon, se preseaza bine pentru ca sucul sa iasa din plantele macerate, se pastreaza în sticle de culoare închisa, înfundate bine cu dop de pluta.
Tincturile mai pot fi si extracte obtinute din rachiu de secara sau de fructe de 38-40%. O sticla sau alt recipient ce poate fi astupat se umple cu respectivele plante pana la gat, fara a se indesa, iar deasupra se toarna rachiu de fructe sau de secara. Sticla este lasat sa stea, bine inchisa, la loc calduros, (cca. 20 grade) 14 zile sau chiar mai mult, timp in care se agita des, apoi se strecoara, iar ceea ce ramine se stoarce bine. Uz intern: amestecate cu ceai, tincturile se iau sub forma de picaturi; uz extern: frectii sau comprese.

Reteta de baie cu lapte si lavanda
Ingredientele necesare pentru aceasta reteta sunt: 6 lingurite de flori de lavanda uscate, 10 picaturi de ulei esential de lavanda, 2 cani de lapte integral si jumatate de cana de miere de albine. Florile de lavanda se macina cu ajutorul unui blender si se amesteca cu laptele, cu mierea si cu uleiul esential. Amestecul se toarna in apa de baie fierbinte. Lasa apa sa se racoreasca pana la o temperatura potrivita pentru corpul tau iar apoi bucura-te de o baie relaxanta.

Baia cu lavanda
Doua maini de lavanda se lasa la macerat in 2 litri de apa, vreme de 8-10 ore (de dimineata pana seara), dupa care se filtreaza. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca 2 litri de apa clocotita, dupa care se acopera, se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se combina cele doua extracte, preparatul obtinut fiind adaugat in apa din cada de baie.



Anterior Toate articolele Urmatorul