Mierea de Manuka, remediu naturist unic

Manuka este denumirea in limba maori a arborelui de ceai, Leptospermun Scoparium, din Noua Zeelanda. Cunoscuta si ca “mierea vindecatoare a arborelui de ceai”, Manuka este utilizata de secole in medicina traditionala de populatia maori. Mierea de Manuka este produsa numai in Noua Zeelanda si are un continut antibacterian care ii asigura proprietati terapeutice pe care nu le au alte tipuri de miere. Puterea antibacteriana unica a mierii (gradul UMF = Unique Manuka Factor) este data de prezenta peroxidului de hidrogen, impreuna cu alt element chimic recent descoperit si denumit, Methylglyoxal (MGO). Gradul UMF este determinat prin compararea activitatii antibacteriene a mierii cu activitatea antibacteriana a fenolilor antiseptici, folosind un test de laborator standard; de exemplu, un produs cu UMF 10 are proprietati egale cu cele ale unei solutii de fenol 10%. Cu cat cifra UMF este mai ridicata, cu atat puterea antibacteriana mierii este mai mare. Mierea cu UMF intre 0 si 9 are continut antibacterian mult prea scazut pentru ca folosirea sa aiba rezultate terapeutice si ar trebui utilizata doar ca indulcitor. Mierea cu UMF 10 si mai mult (pana la 30) este considerate a fi activa si este indicata pentru tratament. Cu toate acestea, s-a constatat ca utilizarea unui produs cu UMF mai ridicat de 20 poate da sensibilitate, manifestata prin senzatie de arsura si/sau intepatura, astfel ca se recomanda un nivel mediu UMF (de exemplu UMF 16). Teste de laborator au demostrat ca mierea de Manuka este un antibiotic topic foarte puternic si ca urmare este considerate official ca Bun de Consum Terapeutic in Australia (echivalentul unui medicament inregistrat de FDA in SUA); in Marea Britanie beneficiile clinice ale produsului au facut ca acesta sa fie clasificat de catre Ministerul Sanatatii ca mijloc de tratament primar in spitale in ingrijirea si tratarea plagilor.

Mierea de Manuka poate fi utilizata in completarea tratamentului medicamentos sau ca alternativa viabila de tratament pentru: ulcer de stomac (cauzat de Helicobecter Pylori – mierea elimina bacteria si vindeca mucoasa stomacului); reflux gastro-esofagian acid, arsuri la stomac, indigestie (actioneaza ca un pansament intern pentru mucoasa stomacului si vindeca ranile tesuturilor produse de refluxul acid; este un antiseptic de 4 ori mai puternic decat alte antiseptice si ajuta de asemenea la refacerea culturilor de bacterii bune, necesare pentru functionarea sistemului digestiv); sindromul colonului iritabil, diaree, constipatie; gingivita, paradontoza; infectiile provocate de agenti patogeni ca Escherichia coli (E.coli), Staphylococcus aureus (Staph infections), Citrobacter freundii, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes, Helicobacter Pylori, Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus (MRSA, infectii intraspitalicesti), Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE); raceli, gripe, dureri in gat, imunitate scazuta; infectii bacteriene si fungice ale pielii, acnee, eruptii cutanate, iritatia produsa de scutec, dermatite, psoriasis, eczema, arsuri, taieturi, intepaturi, alte rani minore si adanci ale pielii, micoze, picior de atlet, ulcer diabetic al pielii, leziuni de decubit, abcese.

Mierea de Manuka contine toate vitaminele si mineralele esentiale (A, B, C, D, E, K, betacaroten, enzime), antioxidanti si amino-acizi in cantitate mai mare decat orice alt tip de miere; are doar 21 calorii si este un indulcitor mai puternic decat zaharul; nu are nici un fel de contraindicatii sau efecte adverse, insa nu trebuie consumata de cei alergici la miere, bolnavii de diabet (acestia sunt sfatuiti sa consulte medicul in legatura cu utilizarea produsului), copiilor cu varsta sub 18 luni!