Ceai Pelin

1,75RON

Adauga in Cos:
  


 

 

 

 

PELIN(Artemisia  absinthium)

Este printre cele mai puternice plante folosite în fitoterapie la ora actuală, având efecte terapeutice pe cât de intense pe atât de complexe. Pelinul acţionează ca stimulent puternic al digestiei, ca tonic nervos, ca detoxifiant (substanţele amare din componenţa sa intensifică foarte multe procesul de mobilizare şi eliminare a toxinelor din organism) şi ca reglator al activităţii hormonale. Este printre cele mai eficiente plante folosite contra viermilor intestinali şi paraziţilor digestivi.Dacă ar fi să luăm doar acţiunea sa de combaterea a indigestiei, efectul său febrifug puternic, de eliminare a paraziţilor digestivi sau de stimulare a apetitului şi de eliminare a stării de slăbiciune în convalescenţă şi ar fi suficient ca să fim determinaţi să avem în permanenţă această plantă în farmacia casei. 

 

ACŢIUNI

INTERN: antiinflamator bun al mucoasei gastro-intestinale, antiastenic puternic, colagog puternic (favorizează secreţia bilei), diuretic mediu, detoxifiant (favorizează eliminarea substanţelor toxice din organism) puternic, emenagog bun (administrarea îndelungată în doze ceva mai mari provoacă apariţia fluxului menstrual întârziat), excitant digestiv (determină secreţia abundentă de sucuri gastrice), favorizează activitatea cerebrală, laxativ slab (acţionează mai ales prin stimularea vezicii biliare şi amplificarea peristaltismului), stilmulează rezistenţa naturală a organismului la agresiunile mediului extern, febrifug bun, stomahic puternic, tonic amar foarte puternic, vermifug foarte puternic şi cu spectru larg.

EXTERN: anticandidozic puternic, antiinflamator mediu, vermifug puternic (sub formă de clisme).

 

INDICAŢII

INTERN: - viermi intestinali - pulbere. Se va folosi în paralel şi sub formă de clisme. Efecte maxime se obţin în majoritatea afecţiunilor parazitare dacă se asociază pelin, lemnul domnului (Artemisia abrotanum) şi piretru (Pyretrum cinerrarifolium). - infecţii cu protozoarul Giardia lambria - pulbere. - anaciditate (lipsă de aciditate gastrică) - pulbere luată cu 15 minute înainte de masă. - anorexie (cure de scurtă durată), anorexiile convalescenţilor, stări de surmenaj intelectual, oboseală psihică şi fizică - un sfert de doză de pulbere (un vârf de cuţit) se ia înainte de masă.- gastrite hipoacide, atonii gastrice, boli ale aparatului digestiv cu hipotonie gastrică  - macerat la rece administrat de 3 ori pe zi, cu 10 minute înaintea meselor principale- dispepsii cu constipaţie - infuzie combinată- febră, gripă - infuzie combinată sau macerat la rece. Se iau 3-6 linguriţe la jumătate de oră. Reduce febra, elimină durerile de cap, senzaţia de vomă şi vertijul. - inflamaţii cronice ale aparatului digestiv - infuzie combinată.- intoxicaţii diverse - după ce s-au acordat măsurile de prim ajutor de către personalul medical calificat se administrează ca adjuvant infuzie combinată de pelin: 1 litru pe zi.- astenie, lentoare mentală, tulburări de memorie - pulbere. Se administrează în 2-3 cure de 2 săptămâni, cu 2 săptămâni pauză între ele. - senzaţie de vomă - pulbere sau macerat la rece- dismenoree ca urmare a stărilor de tensiune psihică intensă - pulbere. Se administrează în asociere pelin cu pulbere de ghimbir. O cură de numai o săptămână tonifică foarte mult zona uterului şi a organelor genitale feminine şi favorizează redeclanşarea menstruaţiei.
Alte utilizări interne: În medicina populară pelinul este folosit cu rezultate foarte bune şi în tratarea: malariei (frigurilor), guturaiului şi gripei, pneumoniei, reumatismului, paraliziei, hipertensiunii.

EXTERN: - candidoză, vaginite atrofice - spălături cu infuzie combinată super-concentrată (3 linguri la o cană de apă)- hemoroizi - băi de şezut sau spălături cu infuzie combinată. Reduce inflamaţia, favorizează cicatrizarea în cazul în care sângerează şi reduce riscul de supra-infecţie. În cazul hemoroizilor sângerânzi este bine să se asocieze cu coada şoricelului.- oxiurază - clisme cu infuzie combinată de pelin şi băi de şezut.- plăgi purulente - cataplasmă.

 

MOD DE ADMINISTRARE

Pulberea - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, 1  de linguriţă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile. 

Infuzia combinată (reţeta pentru obţinerea a 250 ml.)- o linguriţă de pulbere de pelin se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea înainte de masă cu un sfert de oră acest preparat. Doza - 3 căni pe zi. 

Infuzia combinată super-concentrată - este numai pentru uz extern şi se prepară întocmai ca şi cea anterior prezentată cu deosebirea că va fi mai concentrată: 2-3 linguri de plantă în loc de o linguriţă. 

Cataplasma - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea, după care se amestecă într-un vas cu apă călduţă până se formează o pastă, care se pune într-un tifon şi aplică pe locul afectat. 

 

PRECAUŢII

Consumat abuziv (peste 15 grame pe zi) pelinul determină stări de  halucinaţii, convulsii, inconştienţă, chiar moartea. Abuzul de băutură cu pelin determină tulburări psihice, pierderea memoriei, greaţă, tremurături. Prin urmare, tratamentul cu pelin nu va fi făcut mai mult de 2 săptămâni în continuu, urmate de 2 săptămâni de pauză. 

 

CONTRAINDICAŢII

Femei gravide (are efect abortiv), femei care alăptează, bolnavi cu afecţiuni psihice şi nervoase grave sau în fază acută, afecţiuni intestinale acute.  • 6 Stoc
  • Produs de: Dacia Plant
Acest produs a fost adaugat in catalog la data de Monday 15 March, 2010.