Ceai Lavanda

2,75RON

Adauga in Cos:
  


Cunoscută de cei mai mulţi dintre noi mai ales datorită parfumului foarte fin şi pătrunzător, lavanda face parte dintre plantele cu o îndelungată istorie în utilizarea terapeutică, fiind cunoscută şi folosită din cele mai vechi timpuri pentru acţiunea sa terapeutică asupra sistemului digestiv, nervos, circulator, pentru efectele de diminuare a senzaţiilor de durere. “Palmaresul” acestei plante este confirmat de cele mai moderne cercetări şi chiar completat cu câteva acţiuni remarcabile: cea puternic antiinfecţioasă (inclusiv asupra lui Stafilococcus aureus) şi antifungică. Are efecte antidepresive şi antiinsomnie comparabile cu cele ale unor puternice medicamente folosite la ora actuală pentru tratarea acestor afecţiuni. De asemenea, s-au demonstrat recent efectele anticanceroase (de încetinire sau stopare pentru o perioadă de timp a evoluţiei bolii) ale unora dintre substanţele din lavandă. Lavanda este printre puţinele plante care se poate înscrie în categoria calmantelor, anxioliticelor şi analgezicelor naturale eficiente. Iată în continuare pe larg principalele acţiuni şi indicaţii terapeutice ale acestei plante.

 

ACŢIUNI

Intern: anxiolitic puternic, sedativ bun, analgezic uşor, hipnotic mediu, antidepresiv bun,  antispasmodic puternic, stimulent bun al circulaţiei sanguine periferice, digestiv bun, stomahic, carminativ bun, stimulent uterin de intensitare redusă, antifebril de intensitate redusă, antiseptic bun, coleretic mediu, colagog mediu, antimicrobian bun, antineoplazic, antioxidant, tonic general mediu, antiinflamator bun.

Extern: regenerant şi revitalizant epitelial foarte bun, antiinflamator puternic, astringent, vulnerar, cicatrizant, grăbeşte vindecarea rănilor şi arsurilor, antimicrobian puternic (acţionează puternic asupra lui Stafilococcus aureus şi Enterococcus faecium), antifungic puternic (s-au constatat efecte clare pentru infecţiile cu Malassezia furfur, Trichophyton rubrum, Trichisporon beigelii), antineoplazic, stopează eficient căderea părului şi combate mătreaţa, antireumatic bun, antiartritic mediu-slab, analgezic de intensitate medie, antioxidant bun.

 

RECOMANDĂRI

Intern:

Indigestie, dispepsii, flatulenţă, adjuvant în afecţiuni biliare – pulbere sublingual. Se administrează câte o linguriţă de 4 ori pe zi.

Anorexie, anorexie nervoasă – se administrează pulbere de lavandă, câte ˝ linguriţă cu 20 de minute înainte de fiecare masă. Se poate asocia pentru efecte sporite cu pulbere de cimbru (Thymus vulgaris) şi pulbere din frunze de măghiran (Majorana hortensis)

Tulburări intestinale cu substrat nervos, diaree cauzată de stress – Infuzie combinată, ˝ de cană de 4 ori pe zi. Suplimentar se va plasa pentru 10-15 minute ceva cald pe zona abdominală (sticlă cu apă fierbinte, sare încălzită).

Insomnie – lavanda are atât efecte de reducere a timpului de adormire, cât şi prelungirea duratei somnului, îmbunătăţindu-i totodată calitatea. Uleiul volatil conţinut de lavandă (este prezent în plantă în proporţie de 1-3%) este - conform studiilor recente - la fel de eficient în tratarea dificultăţilor de somn ca şi unele tranchilizante de sinteză, fără a avea însă efectele nocive ale acestora. Se administrează infuzie combinată preparată din 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă, cu 3 ore înainte de culcare. Se pot folosi şi “pernele” cu lavandă descrise la uzul extern.

Migrene şi dureri de cap – infuzie combinată, 1 cană de 3 ori pe zi (se utilizează pentru mai multe zile consecutiv în funcţie de intensitatea tulburărilor).

Anxietate, stări de tensiune psihică, iritabilitate, nelinişte, isterie, panică, hipersensibilitate emoţională - se administrează în mod regulat pentru minim 3 săptămâni infuzie combinată din 1 linguriţă la o cană, câte 4 căni pe zi. Se poate apela suplimentar la aromatizări cu ulei volatil de lavandă în încăperea în care se locuieşte.

 Adjuvant în reducerea anxietăţii corelată cu intervenţiile chirurgicale precum şi pentru reducerea stresului postoperator – se administrează începând cu cca. 7-10 zile înainte de operaţie, câte 1 cană de infuzie combinată de 3 ori pe zi, dacă afecţiunea pentru care se realizează intervenţia chirurgicală permite aceasta. În cazul în care există anumite precauţii sau contraindicaţii indicate de către medicul specialist la administrarea internă a lavandei se poate apela la aromatizări în spaţiul de locuit cu ulei volatil de lavandă.

 Tulburări de circulaţie periferică, modificări ale tensiunii arteriale din cauze nervoase, tulburări circulatorii în general – macerat la rece dintr-o linguriţă de plantă la ˝ de cană cu apă, de 3 ori pe zi.

Adjuvant în depresie – un studiu comparativ realizat între lavandă şi un medicament antidepresiv de sinteză (imipramina) a arătat că cele două prezintă efecte de intensităţi similare, folosirea plantei neavând însă contraindicaţiile medicaţiei alopate. Se administrează pulbere sublingual, 1 linguriţă de 5 ori pe zi.

Răceală, bronşită, infecţii în zona gâtului (inclusiv cele cu Stafilococcus aureus), amigdalită – pulbere, sublingual. Se va folosi şi infuzia combinată sub formă de gargară.

Adjuvant în stări de ameţeală şi leşin – 1 linguriţă de pulbere fin măcinată se amestecă cu o jumătate de pahar de apă şi se agită pentru a crea o suspensie. Se bea imediat cu înghiţituri mici, clătind foarte bine gura cu acest preparat înainte de înghiţire. În cazul unor stări de ameţeală persistente în timp, se va folosi lavanda sistematic sub formă de pulbere de 4 ori pe zi. Suplimentar, se poate inhala dintr-o batistă pe care s-au aplicat 2-3 picături de ulei volatil de lavandă.

Dureri reumatice, dureri de diferite cauze – pulbere de 4 ori pe zi. În cazul durerilor articulare administrarea se prelungeşte minim 4 săptămâni.

Adjuvant în sindromul premenstrual – administrarea lavandei este indicată pentru efectele de eliminare a stărilor psihice nocive ce pot să apară în această perioadă. Odată cu începerea menstruaţiei se poate constata o diminuare a intensităţii durerilor caracteristice perioadei. Se administrează infuzie combinată – 3 căni pe zi.

Adjuvant în boala canceroasă – s-a descoperit în lavandă existenţa unei substanţe, denumită PHA, cu certe efecte antineoplazice, constatate atât în experienţe de laborator, cat şi în testele clinice. S-au obţinut rezultate clare de stabilizare a bolii pentru perioade de minim 6 luni în cazuri de cancer ce nu mai răspunde la tratamente clasice (chimioterapie, radioterapie). Cazurile ce au fost urmărite în aceste studii au inclus cancere de prostată, cancer ovarian, renal, leucemii, sarcom, cancer hepatic, cancer pancreatic, adenocarcinoame (Ripple şi colaboratorii, 1998). Deşi sunt necesare încă studii suplimentare, rolul adjuvant al lavandei în astfel de cazuri este cert. Se recomandă utilizarea sub formă de pulbere (1 linguriţă de 4 ori pe zi) sau macerat la rece (4 căni pe zi). Administrarea lavandei prezintă totodată efecte de reducere a stărilor de tensiune psihică ce apar în confruntarea cu aceste maladii. 

 

Extern: 

Arsuri, arsuri solare, răni (are efecte foarte bune în cazul rănilor cu vindecare dificilă) Acnee, întreţinerea tenului gras – se spală în mod repetat zona afectată cu infuzie combinată concentrată. Pe zonele care suportă aceasta se pot aplica pentru 15-20 de minute comprese cu infuzie combinată concentrată.

Imbătrânire accelerată la nivelul pielii – acidul rozmarinic şi derivaţii polifenolici din compoziţia plantei au puternice efecte antioxidante ceea ce determină încetinirea degradării pielii. Se constată totodată prin folosirea regulată un proces revitalizant la nivelul pielii. Se administrează sub formă de băi.

Eczeme, dermatite, psoriazis, acnee, acnee rozacee, abcese la nivelul pielii, ulceraţii la nivelul pielii, adjuvant în erupţiile herpetice – acidul ursolic precum şi alte substanţe din lavandă prezintă puternice efecte antibacteriene, regenerante ale ţesutului epitelial şi antiinflamatoare. În cazul afecţiunilor pielii ce se manifestă pe zone mici ale corpului, bine delimitate se vor aplica comprese cu infuzie combinată concentrată. Pentru bolile ce afectează suprafeţe mari ale pielii se vor realiza zilnic, în fiecare seară băi cu lavandă.

Stări de agitaţie, oboseală, epuizare psihică şi nervoasă – băi de picioare cu infuzie combinată concentrată de lavandă. Infuzia se adaugă într-un lighean cu apă caldă (chiar fierbinte dar suportabilă) în care se adaugă şi o lingură de sare.

Combaterea durerilor ce apar după naştere (dureri perineale) sub formă de băi de plantă – se fac băi de şezut sau băi complete cu infuzie combinată concentrată timp de 10 zile consecutiv.

Fisuri anale – se realizează spălături ale zonei afectate sau băi de şezut cu infuzie combinată concentrată.

Leucoree – irigaţii vaginale zilnice cu infuzie combinată concentrată. Efectele antibacteriene, antifungice şi antiinfecţioase ale lavandei pot să elimine o serie de factori cauzatori ai infecţiilor vaginale. Pentru efecte amplificate se poate asocia cu pelin (Artemisia absinthum), gălbenele (Calendula officinalis) şi muşeţel (Matricaria chammomilla).

Spasme musculare, dureri musculare şi osoase, dureri din diferite cauze la nivelul pielii şi ţesuturilor superficiale – se aplică cataplasme călduţe cu infuzie combinată concentrată. Se asociază şi cu folosirea internă a plantei.

Căderea părului (alopecie), mătreaţă – se clăteşte părul după baie cu infuzie combinată concentrată de lavandă. Se asociază cu rezultate foarte bune cu cimbru (thymus vulgaris) şi rozmarin (Rosmarinus officinalis).

Artrită, reumatism, dureri articulare în general, adjuvant în poliartrita reumatoidă – băi complete. În cazul poliartritei reumatoide se aplică cataplasme cu infuzie combinată concentrată pe zonele cele mai dureroase şi se asociază totodată cu administrarea internă a plantei. 

Reducerea mobilităţii articulaţiilor, luxaţii – cataplasme cu infuzie combinată concentrată.

Deficienţe de circulaţie periferică – băi complete realizate de 2-3 ori pe săptămână timp de 2 luni.

Inţepături de insecte – se aplică o pastă preparată din pulbere de plantă cu puţină apă pe zona afectată.

Anxietate – o metodă populară a cărei eficienţă a fost confirmată de studiile actuale constă în realizarea unei perniţe cu lavandă prin umplerea unui săculeţ de pânză cu plantă uscată mărunţită. Se aşează în apropierea capului în perioada somnului. Are efecte foarte eficiente de alungare a agitaţiei, neliniştii, insomniei şi determină apariţia unui somn mai profund.   

  Dezinfectant al ambianţei – se fac fumigaţii în spaţiul ce se doreşte a fi dezinfectat, prin arderea câtorva tulpini uscate de lavandă. 

 

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE

Pulberea – planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se face o cernere prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, 1 linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.

Infuzia combinată (reţeta pentru obţinerea a 250 ml.)– 1-2 linguriţe de pulbere de lavandă se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea înainte de masă cu un sfert de oră acest preparat. În absenţa altor recomandări specifice doza este de 3 căni pe zi.

Infuzia combinată concentrată (pentru uz extern) – 5 linguriţe de pulbere de lavandă se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte. Se utilizează numai pentru uz extern. Se poate folosi ca atare pentru spălături ale zonelor afectate sau sub formă de comprese, prin aplicarea pe o faşă groasă.

Cataplasme – se prepară prin amestecarea pulberii fine a plantei cu apă până se obţine consistenţa unui aluat. Se aplică direct pe piele, pe zonele afectate şi se poate lega deasupra o faşă. Nu se aplică pe răni deschise.

Băi complete – în apa caldă de baie se adaugă o infuzie combinată concentrată de lavandă preparată din 300 de grame de plantă la 5 litri de apă. Se va avea grijă ca apa să fie suficient de caldă (dar suportabilă); dacă apa tinde să se răcească prea mult pe parcursul realizării băii se va adăuga suplimentar apă fierbinte. Durata unei băi complete este de 15-30 de minute. Băile complete sunt contraindicate suferinzilor de inimă şi bolnavilor de hipertensiune arterială. Cel puţin 2 ore după baie se va evita frigul şi expunerea la curenţi de aer. Datorită efectelor calmante ale lavandei se va evita cu grijă apariţia somnului pe perioada băii complete.

Băi de picioare, băi de şezut – la un lighean cu apă caldă se adaugă infuzie combinată concentrată de lavandă preparată din 50 de grame de plantă la 1 litru de apă. Durata unei băi este de 10-15 minute. Aplicaţia nu se continuă dacă apa se răceşte. După încheierea băii se evită ieşirea în frig şi expunerea la curenţi de aer.  

 

PRECAUŢII

Nu se supradozează! În doze mari la utilizarea internă poate da somnolenţă.

 

CONTRAINDICAŢII

Contraindicată în perioada de sarcină şi lactaţie.  • 2 Stoc
  • Produs de: Dacia Plant
Acest produs a fost adaugat in catalog la data de Monday 15 March, 2010.

Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat...