Ceai Salvie Frunza

2,00RON

Adauga in Cos:
  


SALVIA(Salvia officinalis)

Într-un clasament al celor mai folosite plante din lume cu siguranţă că salvia ar ocupa un loc fruntaş. De ce? Pentru că acoperă o paletă impresionantă de boli şi tulburări, pentru că se pretează atât la tratamente de lungă durată şi foarte lungă durată, cât şi la cele intense şi pe termen scurt şi, nu în ultimul rând, pentru că este una din plantele cu acţiune extrem de favorabilă asupra minţii şi a psihicului. În medicina populară a multor popoare cura de câteva săptămâni cu salvie era recomandată pentru a feri de răceli şi infecţii, de boli de inimă sau de atacuri cerebrale, pentru a preveni dezechilibrele hormonale şi nervoase. Este ştiut din bătrâni că ceaiul de salvie este bun pentru cei cu "nervii slăbiţi", care "lunecă uşor în diferite patimi (vicii)" ori care suferă de "poceală" (paralizie în diferite forme). Folosită intern şi extern această plantă vindecă sau ameliorează peste o sută de boli, de la acnee şi tulburări de menopauză la boli de piele, cancer sau răceli. Iată în continuare pe larg despre virtuţile terapeutice ale salviei 

 

ACŢIUNI

INTERN: antidiareic mediu-slab, antiflogistic puternic (reduce inflamaţia, având efecte calmante, antipruriginoase), antiseptic bun, astringent bun, antinevralgic bun, antispastic bun, calmant cardiac mediu, carminativ mediu, elimină mucozităţiile prea abundente din aparatul respirator (expectorant bun) şi stomac, depurativ puternic, detoxifiant bun, diuretic mediu, excitant al sistemului nervos şi al corticosuprarenalelor,  coleretic mediu-slab, hipotensiv slab, hipoglicemiant slab, antigalactagog puternic (opreşte secreţia de lapte), antisudorific puternic (reduce transpiraţia), stimulent  şi tonic general bun, reechilibrant bun al sistemul neuroendocrin.

EXTERN: antiinflamator bun, antiseptic bun, antireumatic bun, astringent bun, cicatrizant mediu. 

 

INDICAŢII

INTERN:

- menstre neregulate şi alte disfuncţii legate de ciclul menstrual - pulbere. Se administrează în cure de 2-3 luni în cazul ciclului neregulat. În situaţia sindromului premenstrual se va utiliza în mod special cu 5-7 zile înainte de declanşarea menstruaţiei, până la 2-3 zile după încheierea acesteia. În acest interval de timp se pot utiliza doze mai mari de salvie: 1 gram de 4 până la 5 ori pe zi. 
- astm, bronşite cronice, răceli, gripe iritaţii ale gâtului, laringită, febre intermitente - pulbere. Salvia "usucă" excesul de mucus din nas şi plămân, detensionează prin efectul antispastic zonele afectate de boală şi determină un puternic efect antiseptic local.
- menopauză, sterilitate secundară, atrofie uterină - pulbere sau infuzie combinată. Este necesar să fie realizate cure de minim 2-3 luni. În aceste cazuri se obţin efecte remarcabile dacă salvia se asociază cu seminţe de mărar (Anethum graveolens) şi iarbă de năpraznic (Geranium robertianum).
- diaree, diaree la nou-născuţi, inflamaţii gastro-intestinale asociate cu balonări - pulbere administrată des, în doze mici: un vârf de cuţit de pulbere înainte şi după fiecare masă. În cazul copiilor mici se va prepara o infuzie combinată din care se va administra o jumătate de pahar - un pahar pe zi (se bea fracţionat, pe parcursul întregii zile)- diabet - macerat la rece. Salvia are rol adjuvant în tratarea acestei afecţiuni, fiind recomandată în special femeilor.
- digestii lente, inapetenţă - un vârf de cuţit de pulbere, consumată cu 15 minute înainte de fiecare masă.
- hepatită, dispepsie atonă (dispepsii datorate atoniei), dischinezii, afecţiuni cronice ale căilor biliare - pulbere. Stimulează secreţia biliară şi în acelaşi timp determină o diminuare a stărilor psihice negative corelate cu tulburările hepatice şi biliare. Este bine să se asocieze cu plante ca genţiana (Gentiana asclepiadea) şi sunătoarea (Hypericum perforatum).
- reumatism - infuzie combinată, în cure de lungă durată (minim 1 lună). Are efecte depurative şi de combatere a durerilor reumatice.
- neurastenie, astenii (convalescenţă), oboseală, stare de nervozitate, surmenaj - pulbere. În cazuri de surmenaj şi oboseală se poate asocia cu o cantitate moderată de miere de albine.
- transpiraţii nocturne, transpiraţia neplăcută a mâinilor şi a subsuorilor, salivaţie excesivă - pulbere administrată de 3 ori pe zi.
- cancer (adjuvant) - infuzie combinată. Se utilizează în special în cancerele cu localizare genitală la femei şi ca adjuvant în cazurile de cancer la persoane cu o mare încărcare toxică a organismului. Salvia susţine atât procesele purificatoare şi de eliminare a compuşilor nocivi cât şi o stare de tonus psihic, ce permite o atitudine adecvată de înfruntare a acestor boli grave.
- pregătirea naşterii - pulbere. Medicul francez Jean Valnet afirmă că salvia administrată regulat cu o lună înainte de naştere, reduce considerabil durerile şi uşurează astfel naşterea.
- oprirea lactaţiei - pulbere sau infuzie combinată.
- obezitate, celulită - infuzie combinată.
Alte utilizări interne: Ca adjuvant, alături de plantele specifice afecţiunii tratate, salvia are efecte foarte bune în următoarele boli şi simptome: tremurături, ameţeli, paralizii, hipotensiune, circulaţie deficitară a sângelui, varice.

EXTERN:

- gingivită, sângerări ale gingiei, paradontoză, deşosări (retragerea gingiei), afte bucale - clătiri puternice ale gurii cu macerat la rece concentrat, de 3-4 ori pe zi.
- leucoree - spălături vaginale cu infuzie combinată concentrată. Se vor realiza de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. 
- anghină, laringită, boli de gât în general - gargară cu macerat la rece.
- eczeme - spălarea zonelor afectate cu infuzie combinată concentrată, de mai multe ori pe zi. După spălare, zona afectată se lasă o perioadă de timp la aer pentru uscare. În cazul unor eczeme persistente este indicată aplicarea cataplasmelor cu salvie şi coada şoricelului.
- debilitate infantilă - băi cu infuzie combinată concentrată.

 

MOD DE ADMINISTRARE

Pulberea - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 7 zile, deoarece i se alterează proprietăţile. 

Infuzia combinată (reţeta pentru obţinerea a 250 ml.)- 1-2 linguriţe de pulbere de salvie se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea înainte de masă cu un sfert de oră acest preparat. Doza - 3 căni pe zi. 

Maceratul la rece - 2 linguriţe de pulbere din frunze de salvie se pun într-o cană (250 ml.) de apă de izvor sau plată şi se lasă la macerat aprox. 7 ore, după care se filtrează. Se consumă 1-2 căni de macerat pe zi.

Infuzia combinată concentrată - se prepară întocmai ca şi cea anterior prezentată cu deosebirea că va fi mai concentrată: 2-3 linguri de plantă în loc de 1 - 2 linguriţe. 

Cataplasma - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea, după care se amestecă într-un vas cu apă călduţă până se formează o pastă, care se pune într-un tifon şi aplică pe locul afectat. 

 

CONTRAINDICAŢII

Nu este indicată în perioada alăptării datorită efectului ei antigalactogog. 

 

OBSERVAŢII

În medicina indiană, Ayurveda, se spune că : "Salvia are o putere specială în eliminarea obstrucţiilor emoţionale şi din minte, în redarea calmului şi a clarităţii. Deasemenea, ea mai ajută la reducerea dorinţei şi a pasiunilor excesive."  • 3 Stoc
  • Produs de: Dacia Plant
Acest produs a fost adaugat in catalog la data de Monday 15 March, 2010.

Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat...