Ceai Crusin

2,00RON

Adauga in Cos:
  


CRUŞIN (Rhamnus frangula)

Este unul dintre cei mai puternici drenori cunoscuţi în terapia cu plante, acţiunea sa cea mai importantă fiind aceea laxativ-purgativă, intensitatea acesteia fiind dată de doză. Datorită efectului său drenor este folosită într-o listă impresionantă de boli produse de intoxicarea lentă a organismului şi de perturbarea proceselor naturale de eliminare. Cruşinul este deopotrivă eficient în bolile alergice şi cele auto-imune, în tratarea parazitozelor intestinale şi a dermatozelor grave, în tratarea hemoroizilor şi a bolii canceroase. Este deasemenea o plantă redutabilă atunci când este folosită în cura de slăbire. 

 

ACŢIUNI

 

INTERN: laxativ (în doze mici-medii: 1-3 grame pe zi), purgativ drastic (în doze mari: peste 4 grame pe zi), colagog bun (stimulează secreţia bilei), coleretic (stimulează contracţia vezicii biliare şi evacuarea bilei în intestin), creşte peristaltismul intestinal. 

INDICAŢII

 

INTERN: - constipaţie acută şi cronică - decoct - giardia, viermi intestinali - se administrează sub formă de pulbere, în combinaţie cu pelin (Artemisia absinthum) şi piretru (Pyrethrum cinerariaefolium). - fiere leneşă - boli de piele asociate cu constipaţia (acnee, eczemă alergică, infecţii trenante, psoriazis) - hemoroizi, varice - reumatism - îngrăşare, obezitate - aspect încărcat al pielii, în special al tenului- dureri de cap, migrenă însoţită de constipaţie - pulbere.- adjuvant în boala canceroasă (atunci când este însoţită de constipaţie), în alergie şi în boli auto-imune, în hepatită (inclusiv formele virale) şi sechele post-hepatice.

 

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE

 

Pulberea  (obţinută prin măcinarea fină cu râşniţa electrică de cafea) - se ia 1/2-o linguriţă rasă (se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute) apoi se înghite cu puţină apă. De obicei se cruşinul se combină în proporţii egale cu pulberea de fenicul (Foeniculum vulgare) contra balonării şi de nalbă (Malva off.) pentru a nu irita colonul. Tratamentul se face de 1-2 ori pe zi, pe stomacul gol. 

Decoctul combinat - 1 linguriţă de pulbere de cruşin, 1 linguriţă de pulbere de rădăcină tătăneasă şi un vârf de cuţit de cuişoare se lasă la macerat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, după care se filtrează. Planta rămasă după filtrare se fierbe 10 minute, după care lasă la răcit şi se filtrează. Se combină maceratul cu decoctul răcit. Se beau 1-2 căni pe zi.

 

PRECAUŢII:Decoctul clasic de cruşin, fără o macerare la rece în prealabil este foarte iritativ pentru stomac şi colon şi dă adesea balonare şi colici abdominale violente. Din acest motiv este extrem de important: 1. Să-l folosiţi sub formă de pulbere sau de decoct combinat. 2. Să-l combinaţi cu plantele emoliente şi carminative menţionate mai sus.

 

CONTRAINDICAŢII:Diaree, diaree cronică, colon extrem de iritabil, intervenţii chirurgicale recente pe intestinul gros sau pe zona ano-rectală.

 

OBSERVAŢII:- în tratarea constipaţiei, mai ales la persoanele sedentare, cu digestia mai „leneşă", este foarte utilă asocierea cruşinului cu plante amare, care-i vor amplifica mult efectul şi vor contribui la despovărarea intestinului gros şi tubului digestiv de toxine. Plante amare care se combină excelent cu cruşinul sunt: anghinarea (Cinara scolymus), genţiana (Gentiana lutea), ţintaura (Centaurium umbellatum). Această asociere este extrem de valoroasă şi în tratamentul hepatitei, cirozei, afecţiunilor vezicii biliare, infecţiilor cu protozoarul Giardia lambria.- în bolile de piele, cancer, reumatism, gută - efectul de dezintoxicare va fi mult amplificat prin asocierea cu plante depurative cum ar fi iarba de trei fraţi pătaţi (Viola tricolor), florile de soc, seminţele de fenicul.  • 6 Stoc
  • Produs de: Dacia Plant
Acest produs a fost adaugat in catalog la data de Thursday 11 February, 2010.