Ceai Mesteacan

1,75RON

Adauga in Cos:
  


Este un arbore extrem de vivace, care rezistă în cele mai grele condiţii de climă, sol sau altitudine. Creşte în zona de dealuri joase şi de câmpie, unde suportă foarte bine arşiţa şi seceta, în depresiunile adânci unde suportă gerurile iernii ori în zonele montane abrupte, unde se agaţă efectiv de stânci şi rezistă vânturilor cele mai puternice. În acord cu capacitatea sa vitală extraordinară, frunzele mesteacănului au proprietăţi terapeutice foarte puternice. Ele au o acţiune antiseptică intensă (mai ales asupra bacteriilor), sunt un elixir pentru căile respiratorii (au proprietăţi antiinfecţioase, expectorante, decongestive), pentru rinichi şi vezica urinară, ca şi pentru piele. Sunt utilizate cu mult succes pentru zeci de afecţiuni atât intern, cât şi extern. Să vedem în continuare câteva acţiuni şi indicaţii ale acestei plante medicinale redutabile în lupta cu boala. 

 

ACŢIUNI

INTERN: antibacterian puternic (acţionează mai ales asupra lui Eschericia coli, stafilococului auriu şi alb, bacteriei care produce antraxul), coleretic mediu (provoacă eliminarea bilei), antiinflamator bun, antilitiazic foarte puternic (mărunţeşte „pietrele" la rinichi şi ajută la eliminarea lor), antiseptic urinar şi intestinal puternic, antiseptic respirator puternic, creşte permeabilitatea vasculară, depurativ puternic (ajută mai ales la eliminarea acidului uric), diuretic bun (frunzele mature), hipotensiv uşor, scade valorile colesterolului (hipocolesterolemiant), scade uşor valorile glicemiei (hipoglicemiant), stimulent mediu al secreţiilor gastrice, biliare şi intestinale, sudorific.

EXTERN: antiinflamator bun, antiseptic pentru piele, tonic capilar bun (stimulează creşterea şi favorizează revigorarea firelor de păr). 

 

INDICAŢII

INTERN:- litiază renală şi urinară - infuzie combinată. Acţionează mai ales asupra litiazelor cu uraţi (mărunţind calculii şi favorizând eliminarea lor) şi mai puţin asupra oxalaţilor şi fosfaţilor. Pentru litiazele urice se asociază excelent cu frunzele de merişor (Vaccinium vitis-idaea) şi florile de muşeţel (Matricaria chamomilla).- sindrom azotemic cronic - pulbere. - edeme de cauză alergică - pulbere. Pentru o rapidă dispariţie a edemelor se poate asocia foarte bine cu pulbere de ienupăr (Juniperus communis) şi cu pulbere din flori de trei fraţi pătaţi (Viola tricolor).- pielită şi pielonefrită (mai ales cronicizate), cistită - infuzie combinată. Eficienţă mai mare are tinctura de mesteacăn combinată în proporţii egale cu cea de boabe de ienupăr (Juniperus communis).- infecţii intestinale, enterită şi enterocolită, colită de fermentaţie şi de putrefacţie - pulbere. Se asociază foarte bine cu scoarţa de stejar (Quercus sp.) şi iarba de salvie (Salvia off.).- diabet (adjuvant), valori crescute ale colesterolului (adjuvant), ateroscleroză (adjuvant) - pulbere, se asociază excelent cu frunzele de anghinare (Cinara scolymus), cu care se combină în proporţii egale- gută, reumatism - infuzie combinată- bronşită cronică şi acută, laringită şi esofagită, guturai, gripă - pulbere. Rezultate foarte bune se obţin - dispepsie, anaciditate gastrică - pulbere, luată înainte de masă- infecţii bacteriene diverse - pulbere, are rol adjuvant pentru tratamentul cu antibiotice prescris de medic. Pentru infecţiile cu localizare reno-urinară se recomandă tratamentul cu infuzie combinată.- ascită - infuzie combinată concentrată. Se iau 3-4 linguriţe la intervale de 1 oră. Rezultate extraordinare se obţin prin asocierea cu ienupăr în proporţii egale. 

EXTERN:- creşterea părului - ultima clătire a părului după spălare se face cu infuzie concentrată de mesteacăn - răni, plăgi atone, plăgi infectate - se dezinfectează locul cu tinctură de mesteacăn, după care se aplică o cataplasmă cu frunze de mesteacăn. 

 

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE

Pulberea- planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile. Infuzia combinată (reţeta pentru obţinerea a 250 ml.)- 1-2 linguriţe de pulbere de frunze se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea înainte de masă cu un sfert de oră acest preparat. Doza - 3 căni pe zi. 

Infuzia combinată concentrată - se prepară întocmai ca şi cea pentru uz intern cu deosebirea că va fi mai concentrat: 2 linguri de plantă în loc de 1 - 2 linguriţe, iar timpul de fierbere din faza a doua a preparării va fi de 20 minute, la foc mic. 

Cataplasma- planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea, după care se amestecă într-un vas cu apă călduţă până se formează o pastă, care se pune într-un tifon şi aplică pe locul afectat. 

 

PRECAUŢII

Saponozidele din compoziţia mesteacănului pot fi iritante pentru tubul digestiv, la persoanele mai sensibile. În doze mari (peste 100 de grame de frunze consumate într-o zi) mesteacănul este toxic, producând tulburări digestive (inflamaţia intestinului subţire, dureri violente abdominale, lipsa poftei de mâncare). 

 

CONTRAINDICAŢII

Nu se cunosc.  • 3 Stoc
  • Produs de: Dacia Plant
Acest produs a fost adaugat in catalog la data de Monday 15 March, 2010.

Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat...